Imádok saját magam kutyakekszeket csinálni a kutyáimnak. Itt van pár recept amiket a neten találtam, és még finomak is :)
Húsos golyócskák:
Hozzávalók:
- 25 dkg darált marhahús
- 2 répa leszerelve
- 5-10 dkg reszelt sajt
- Kb. 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 felvert tojás
- 1 kanál sűrített paradicsom
- kevés zsiradék
Elkészítése:
Az összetevőket jó alaposan összekeverjük és apró golyócskákat gyúrunk belőle. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kihűlve adjuk a kutyának, leginkább jutalomként, feladatok sikeres elvégzése után.
A legtutibb kutyakeksz receptje
Hozzávalók:
- 60-80 dkg graham liszt v. teljes kiőrlésű liszt
- kb. 50 dkg rizs (meg kell főzni)
- zöldfűszerek, gyógynövények kis mennyiségben (zsálya, kakukkfű, majoranna, csalán, petrezselyem, köménymag, stb.)
- egy marék zabpehely
- 1-2 ek. olívaolaj
- 3 tojás
- fél bögre húsleves v. zöldségleves langyosan v. lehűtve (leveskockából is lehet) (leves helyett használhatsz sima vizet is)
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk és kis golyókat vagy lapos kekszeket formázunk belőle, tepsibe helyezzük a sütiket és forró sütőben (kb 180 oC) kb. 50 percig sütjük. Lehet tovább is sütni, ha keményebb kekszeket szeretnénk. Ha NAGYON kiszárad, akkor tovább eltartható, ha puhább marad, akkor hamarabb el kell fogyasztani. Ha szárazabb, keményebb tésztát gyúrunk, akkor ki lehet nyújtani és kiszaggatni, akár szivecskés/nyuszis/karácsonyfás/kutyusos stb. formára is. Ha nedvesebb, fasírt jellegű tésztát kapunk, akkor csak kézzel lehet kis kekszeket formázni belőle. (Minél nagyobb a liszt aránya a tésztában, annál keményebb, nyújthatóbb lesz.)
Mézes kutyakeksz:
Hozzávalók:
(kb. 2 és fél tepsihez): 150 g búzaliszt, 200 g zabpehely, 2 evőkanál méz, 2 tojás, 150 ml tej, 1 teáskanál csirke vagy marhahúsleves.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól össze kell keverni, kis tallérokat formázni az összegyúrt masszából, majd a tepsibe helyezett sütőpapírra kell tenni őket. Az előmelegített sütőben 220 fokon 10-15 percig kell sütni. Utána a sütő ajtaját ki kell nyitni, és így hagyni a kekszeket megkeményedni.
Zabpelyhes keksz:
Hozzávalók:
750 g liszt, 200 g zabpehely, 100 g élesztő, 1 evőkanál fokhagymapor, 1 evőkanál szárított petrezselyem, egy kis só, 50 ml olaj.
Elkészítés: mindent össze kell keverni, majd a megformázott kekszeket 180 fokon 10-15 percig kell sütni.