Egykutya

Tippek, trükkök a kutyaápolással kapcsolatban A kutyatartás nehézségei és ezek frappáns megoldásai

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • tatabike: Hülye. (2013.09.30. 20:10) Kutyát ellet egy bárány!!!
  • Intizar: @lemezgyár: Nagyon egyetértek. Nem olcsó mulatság? Az kár. Akkor viszont vállaljon felelősséget a ... (2013.02.16. 15:37) Ivartalanítsuk-e kutyánkat? I.
  • Bélabáttya (törölt): Higgye el biztos úr, csak azért ittam, mert a kutyám megigérte, hogy hazavisz, azt a macskát senki... (2013.02.14. 23:49) Kutyákat tanítanak vezetni
  • lemezgyár: Valóban fiatal vagyok . Nincs annyi tapasztalatom még. :) Tényleg csak jóindulatból írtam, nem gon... (2013.02.13. 09:35) Mérgező ételek, virágok, gyümölcsök
  • Zak: @lemezgyár: "Ágnest és másfél évvel idősebb bátyját megbíztam, hogy menjenek el a folyóhoz élő ha... (2013.02.12. 09:03) Gyermekek és kutyák

Ivartalanítsuk-e kutyánkat? I.

2013.02.08. 11:35 - lemezgyár

Címkék: rák ivartalanítás hátrány előny

A rövid válasz erre a kérdésre az, hogy igen, ám vannak olyan tényezők, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Az ivartalanítás a tulajdonos által meghatározott fontos döntés, ami egy szukánál a petefészkek és a méh kioperálását, egy kan esetében pedig a herék eltávolítását jelenti. Eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy ivartalanítsuk-e a kutyánkat. Sokan azért vonakodnak attól, hogy kutyájukat ivartalanítsák, mert természetellenesnek gondolják. Szerintem ez a leghatékonyabb módja a kutyák hatalmas méretű elszaporodásának megfékezésére. Minden évben kutyák ezrei jutnak menhelyre (legjobb esetben), közülük pedig rengetegre vár halál.  Ha úgy döntünk, hogy a viselkedési problémák, például az agresszió elfojtása érdekében döntünk így, tisztában kell lennünk azzal, hogy a műtét nem tekinthető jó gyógymódnak az adott jelenségre.

2_original.jpg

Nálam csak a lány (Agima) kutyám van ivartalanítva a fiú (Nelson) nem.  Agimánál muszáj volt az ivartalanítás, mivel Nelsonnal közös az apjuk, és anyai ágon is van hasonlóság. Valamint megkíméltem a kutyámat attól, hogy minden kan meghágja, és a tüzeléstől is.

Nelsont azért nem ivartalanítottam  mert  nem domináns és erőszakos, mint sok más kan.  Nem őrül meg, ha van tüzelő szuka a közelben. Valamint más kanokkal se akar harcolni. Ráadásul 9 éves, félek inkább ártana mint használna neki, meg minek, ha nincs baj vele :)

De nézzük az előnyöket és hátrányokat az ivartalanításról:

Előnyei (egészségügyi, magatartás):

  • Kan kutyáknál megszünteti a hererák kialakulásának kockázatát.
  • Kan kutyáknál csökkenti a prosztatabetegségek kockázatát.
  • Mivel nincs lehetőség utódnemzésre, nem súlyosbodnak a túlszaporodás okozta gondok
  • Szukáknál megszűnteti a pyometra, azaz a gyakran végzetessé váló gennyes méhgyulladás kialakulásának esélyét.
  • Szukáknál megszűnteti a méhrák kockázatát.
  • Nincsenek tüzelési időszakok.
  • Szukáknál csökkenti  az emlőrák időskori kialakulását.
  • A kan kisebb valószínűséggel kóborolnak el.
  • Csökken a nemi agresszió és a hágó mozdulatok gyakorisága kanoknál.
  • Az állatok figyelme jobban az emberek felé fordul.

 

Hátrányai (egészségügyi,magatartás) :

  • A túl korán- vagyis serdülőkor előtt- elvégzett beavatkozás révén megnő a kockázata annak, hogy a kölyök további fejlődése rendellenes lesz. 
  • Súlygyarapodás, amely a megnövekedett étvágy és a lassabb anyagcsere következménye. (Én ilyet nem tapasztaltam.)
  • Az ivartalanított kutyáknál alkalmanként hormonfüggő alopécia (szőrhullás) figyelhető meg.
  • A serdülőkor előtt ivartalanított kutyák felnőttként is kölyömódra viselkednek, például könnyebben izgalomba jönnek.
  • Egyes esetekben a tesztoszteron kiürülése önbizalomhiányhoz vezethet, ami a hím és nőstény kutyákat egyaránt agresszívabbá teszi.

 576271_448975731806642_15194984_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egykutya.blog.hu/api/trackback/id/tr135069232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lionking 2013.02.09. 19:13:48

Jujj
de most ez a cikk kinek szól?
A hobbitartóknak akik egy max két ebbel élnek? vagy a sok kutyás tenyésztőknek?
Merthogy a szaporítók, na ők biztos nagyívben tesznek erre mert éppen ellenkező a céljuk, minél több ebet eladni bármi áron, és itt az sem számít hogy ki kivel kinek ki a fiaborja.
Az egészségügyi szempontokat most nem minősíteném, ezekben fellelhető némi valós nézet, de azért az üt hogy a herélt kanoknál megszünteti a hererák kialakulását, :) ajjvé.
kb pont mint a szukáknál a méhgyulladásos dolog.
Abban sajnos volt részünk de azért többségében én nem tartom nagyobb %-ban előfordulónak a betegségeket az ivaros kutyáknál, mint az ivartalanított ebek esetén.

Infomaker 2013.02.09. 19:36:32

Sajnos én vidékiként radikálissá váltam :(

(mondom úgy, hogy mindig volt 1 kutyánk (nem kettő, három).

Menjen a sintér minden nap a városban és vigye el a kóbor kutyákat akárhová, nem érdekel, de az utcán nekem ne szaladgáljon. Egyszerűen nem tudok úgy végig bicajozni a városban (gyrekkel végképp), hogy ne kergessen meg.

P.bubus 2013.02.09. 20:06:24

hát akad itt ivartalanitani való.

csunyadiszno 2013.02.09. 20:20:57

@Infomaker: Nyilván nem a paréj gazdát kell büntetni, hanem a kutyát. Vigye el a sintér, azt altassák el ugyebár, míg te elcsevegsz a segglyuk gazdáikkal az időjárásról. A radikális gondolkodás kialakítása előtt érdemes szimplán gondolkodni kicsit.

kai 2013.02.09. 20:26:12

@Infomaker: legalább megtanulsz gyorsabban tekerni, ha kedves az életed. úgyis olyan puhány már ez a világ :D

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.09. 20:26:25

Azért az érdekes, hogy pl. Ceasar Millan is javasolta agresszív kutyák esetében az ivartalanítást, te meg itt azt írod, hogy nem segít az agresszivitáson...
Téged nem ismerlek, őt legalább a tévéből valamennyire.
Biztos, hogy igazad van?

bungics (törölt) 2013.02.09. 22:59:19

Az első indoktól a falra mászok! "Kan kutyáknál megszünteti a hererák kialakulásának kockázatát." Persze, hogy megszünteti, ha nincs neki! Ezzel az indokkal távolítsuk el minden tizennyolc éves lány mellét, meg fog szűnni a mellrák 100%-ban.

lutria 2013.02.09. 23:36:54

Azért kíváncsi lennék egy adatra hogy országos szinten mekkora százalékban lenne ideális az ivartalanítás,mert ha valami csoda vagy jogszabály okán túl sokan megtennék ezt akkor pár évtizeden belül aki kutyát szeretne annak várólistára kellene kerülni valamilyen tenyésztőnél,a keverék kutyák pedig kihalnának?

Intizar 2013.02.10. 00:14:06

@lutria: Szép volna, ha legalább annyi figyelmeztetne a kutyatartás felelősségére, hogy előbb végigcsinálunk egy várólistát. És bizonyos, hogy nem a keverékkutyák halnának ki, hanem a nyomorúságos életre és korai halálra született nyomorultak (akik között meghökkentően sok a fajkutya, mellesleg).

Intizar 2013.02.10. 00:16:26

Tegyem hozzá, ivartalanításon túl rendkívül nagy szükség volna a lelkiismeretlen "tenyésztés" (inkább szaporítás) roppant erélyes ellenőrzésére és nagy (kriminális) többségében fölszámolására is.

besztercei 2013.02.10. 00:25:37

@lutria: Erre én is kíváncsi lennék. Pár éve volt, ha jól emlékszem valamelyik ebtenyésztő egyesületnek olyan állattartási törvényjavaslata, amin jót mosolyogtam magamban, mert ha megvalósítanák, akkor kb. csak a megfelelő papírokkal ellátott tenyésztőktől lehetne kutyát "szerezni". ;)
Ettől függetlenül minden tiszteletem a felelősségteljes és elhivatott tenyésztőké!

Elfogadom az ivartalanítás mellett szóló főbb érveket (leginkább a kutyaszaporulattal kapcsolatosakat), de emellett kiegészíteném az ellenérveket is: egyrészt az ára, másrészt az esetleges műtét közben/után fellépő bonyodalmak is közrejátszhatnak abban, ha valaki nem ivartalaníttatja a kutyáját. Idős kutyánál még egy érv a kor.

macska69 2013.02.10. 09:13:29

Ebben a cikkben nem szerepel a "nem kívánatos" utóhatások közt, hogy az ivartalanított szukák esetében idősebb korban fellépnek vizelettartási és veseproblémák, a méhcsonk is el tud rákosodni és ha nem azok kifejlődése előtt történik az ivartalanítás, akkor az emlőszövetek is el tudnak rákosodni. Ezt nem én találtam ki, hanem egy olyan állatorvos mondta, aki ivartalanítás előtt elmondja a gazdinak, hogy mi minden várható vagy nem várható a műtét után.
Azzal teljesen egyetértek, hogy elejét kell venni a nem kívánt szaporulatnak, nem szabad semmiféle állatot kitenni annak, hogy csak gondnak szülessen a világra, aztán vagy magától pusztul el, vagy az ember pusztítsa el. De ha már megszületett, az "utcakutya" nem tehet arról, hogy ő ott kénytelen élni, nem rájuk kell haragudni -én is bringázom, kutyázom, futok, tudom milyen az, ha ordítva megkerget egy kutya- és nem kell kívánni a halálukat. Sok olyan ember is mászkál az utcán, aki szó nélkül belénk köt, megüt, kirabol vagy megöl, mégsem fogjuk be és altatjuk el őket. Tiszteljük az életet, bármilyen kutyáról, macskáról vagy egyéb állatról van is szó, elvégre az ember tolta el az egészet, ne őket büntessük! Az ember egy gonosz állat...

KopaszMercis 2013.02.10. 09:41:09

@Infomaker:
Rosszul fogalmaztal... te nem "vidékiként", hanem "nagyon vidékiként".. van a vidéki, azzal semmi baj nincsen, és van a nagyon vidéki, mint te, aki fagyit is bicskával eszi, na azokkal gond van.

Csak, hogy fogalmazzunk precízen. Szerintem azokat az embereket kellene sittre vágni, akik nem tudnak vigyázni a kutyáikra. Elkobozni és értékesíteni az összes vagyonukat, és azokból eltartani a kutyát.

lionking 2013.02.10. 10:00:49

@KopaszMercis: ez így kicsit sőt nagyon túlzó de van benne igazság.
A sok kóbor eb nem tőlem - tőlünk normális tenyésztőktől fog az utcára kerülni.
A probléma a játszótéren vagy a sétáltatás közben "megesett" ebekkel van, amikből aztán kikel 8-10 korcs. Aztán vagy elviszi valaki vagy ki lesznek téve egy dobozban valahová a kuka mögé.
Mert ugye egy lakótelepi lakásban nemigen lehet ennyi utódot normálisan ellátni felnevelni 6-8 hetes korukig (vagy még tovább, nálunk volt, amelyiket majdnem 9 hónaposan vitték el.)
és persze arra se nagyon lesz pénz, hogy orvoshoz vigyék őket a kötelező oltásokat megkapják, meg a csippeket és valami féle származási lapot, mert ugye törzskönyv ezeknek nem lesz soha.
A másik felmerült ugye a szaporítók csapata akik a haszon érdekében bármit elkövetnek és a véletlen becsúszott almot is értékesítik. Na ott meg aztán mindenféle degeneráció adódhat amit egy gazda egy darabig tolerál, aztán már ha nem bírja akkor megy a kutya az utcára vagy az autópálya mellé teszik ki vagy akárhová.
Érdekes módon nálunk ilyen még sosem fordult elő pedig nem 1-2 kutya van itthon

egysmás 2013.02.10. 10:52:10

Az ősi, természetes módszerrel kell elejét venni a túlszaporodásnak:

Lapáttal fejbe basznia kiskutyát, és kész. Mindjárt nem szenved, és nem is szaporodik tovább!

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.10. 12:05:15

@egysmás: apádnak meg inkább kotont kellett volna húznia baszás előtt.

@Infomaker: van a környéketeken egy kutya, amelyik megkerget? Vagy általában teli a környék kóbor kutyákkal? Mondjuk viszonylag ritkán találkozom kóbor példányokkal, de elő-előfordul. És mivel gyerekkoromban a legszelídebb kutyáktól is rettegtem, úgy húsz éve folyamatosan "kompenzálok" és szinte minden kutyával próbálok "haverkodni", akár van gazdája a környéken, akár nincs. Azt hiszem, egyetlen alkalommal voltam úgy, hogy attól tartottam, meg fog harapni egy, pedig azon messziről látszott, hogy morcoska, így megpróbáltam kikerülni. ("Mer' hülye azé' nem vagyok" ;-) )
Szóval arra tippelnék, ha nem egyetlen kutyával van bajod, akkor valószínűleg benned is lehet hiba, nem csak a kutyákban.
(nem állítom, csak tipp)

egysmás 2013.02.10. 12:59:16

@fidesz = népirtó csőcselék: Miért is?

Vagy enni nem jut neki, és megdöglik magától, vagy elkóborol a mezőn, és lelövi a vadász, vagy kiherélik/kipakolják az anyját, vagy agyonverik kiskorában.

Ezek mindegyike azt okozza, hogy nincs kutya.

A kutyakiherélést, ha az ember otthon végzi,állatkínzás, ha az állatorvos csinálja, sokba kerül.
Többe, mint amennyit az átlag falusi kutya ér.
A nőstény ivartalanítását meg otthon nem is igazán lehet elvégezni.

Az pedig, hogy az ember-kutya viszonylatában az embernek van baja, hibás hozzáállás!

A kutya (macska, aranyhörcsög) van az emberért, és nem fordítva.
Ezeknek a jószágoknak kell alkalmazkodnia az ember elvárásaihoz és nem pedig fordítva.
Ha nem tud alkalmazkodni az állat, akkor pedig pusztulnia kell!

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.10. 13:40:54

@egysmás: ergo neked már rég pusztulnod kellett volna, mert nem vagy emberek közé való.

kapcsolati háló 2013.02.10. 14:18:24

@egysmás: Lapáttal fejbe baszni téged, kis barátom, és kész. Mindjárt nem szenvednénk az állatságaid olvastán, eggyel kevesebb tényleges korcs járna ki az utcákra, és nem utolsó sorban nem is szaporodnál tovább. Egyem a szívedet.

vackorazelsőbében 2013.02.10. 14:21:33

@egysmás: "A kutya (macska, aranyhörcsög) van az emberért, és nem fordítva.
Ezeknek a jószágoknak kell alkalmazkodnia az ember elvárásaihoz és nem pedig fordítva."
Igen, ezt hol hallottad?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 14:44:40

@vackorazelsőbében:

Ez tény. A háziállat nevében ott a "házi", azaz a háziállat az ember közvetlen szolgája. Egyes háziállatok a húsukkal, tejükel, tojásukkal szolgálnak, míg mások a társaságukkal. A kutya jellemzően ez utóbbi, bár egyes kultúrákban a húsáért is tartják. Európában a kutya jellemzően társállat, ritkábban őrző-védő. Olyan, hogy "szabad kutya" nem létezik, a kutya per dedinitionem az ember szolgája, s így is érzi jól magát.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.10. 14:55:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: régóta tudom, hogy idióta vagy, de hogy ekkora... Még mindig tudsz meglepetést okozni.
De ha legalább egy kicsit utánajárnál a témának, amihet nyilvánvalóan nem értesz még annyit sem, mint én! De nem, csak belehörögsz...

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.10. 14:56:31

@vackorazelsőbében: kíváncsi lennék, mit szólna, ha életében először betévedne egy állatkertbe és meglátna egy dingót... :DDDD

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 15:02:22

@fidesz = népirtó csőcselék:

A témához nagyon értek, mert autódidakta kutyaszakértő is vagyok. Sőt magam is kutyatulaj vagyok immár 3 évtizede. Ez alatt sikerült is kicsit elsajátítani a kutyák nyelvét (eredeti szakmám nyelvész), alapdolgokat ki tudok fejezni.

Szóval a kutya a szolga, a gazda meg a rabszolgatartó, s ez a kapcsolat a kutyának is teljesen ideális. Már kifejezetten vad természetű, autonóm szellemű kutyát is sikerült megszeledítenem.

egysmás 2013.02.10. 15:26:52

@vackorazelsőbében: Ez tény.
Ha egy kutya megtámad egy embert, és sérülést okoz neki, akkor azt a kutyát elpusztítják.
Ha kárt okoz a vadállományban, háziállatok között, akkor is elpusztítják.
Ha zavarja az embereket a létezésével (pl. öreg, beteg), elpusztítják.

Mint minden más állatot.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.10. 15:49:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: és egy nyelvész "autódidakta"... :DDD
Ekkora ökörségeket nem tudom, hol szedtél magadra, de ez kb. a victoria stillwell (vagyhogyapicsábahívjákaztanőstényt) színvonala...
Igaz, annak még kutyája sincs, csak "szakért".

Szóval továbbra is ajánlom figyelmedbe pl. a dingót (ausztrál vadkutya) és társait!

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.10. 15:50:42

@egysmás: kivéve ha... és itt jöhet millió kivétel, ami esetedben nem állna meg, tehát rajtad nyugodtan alkalmazható lenne az aktív euthanázia, ha állat lennél. De egy ilyen egysejtűvel, mint te... nem tudom, mit is lehetne kezdeni.

egysmás 2013.02.10. 21:17:13

@fidesz = népirtó csőcselék: Már ne haragudj, de szerinted kinek kell alkalmazkodnia?
Az embernek, vagy az állatnak?

Teszem azt, ha folyamatosan vonyít a kutya a szomszédban, akkor mindenkinek pofa lapos, a kutya az ilyen, vagy csinálni kell valamit a kutyával, hogy lehessen tőle élni?
Vagy, ha megszökik a kutya, és kergeti/megharapja a gyerekeket az utcán, akkor szerencsétlen kutyulit kell sajnálni, vagy az embert?

Ha a macska bejön a konyhába, és ellopja a kajámat, akkor nekem kell a szokásaimon változtatni, vagy a macskának?

Ha a macska megfolytja a galambjaimat, akkor nekem kell más hobbi után nézni, vagy a macskának?

Egyszerű dolog azt mondani, hogy öljünk meg minden olyan embert, akinek a saját kényelme fontosabb, mint egy állat kényelme, de egyszerűen nem vagyunk egy kategória a kutyával, macskával, aranyhörcsöggel.
Mi ugyanis a tápláléklánc csúcsán vagyunk.
Azok meg nem.

fidesz = házmesterek pártja 2013.02.10. 23:22:55

@egysmás: ne haragudj, de egy csontliszt alapanyaggal nincs miről társalognom.

lemezgyár 2013.02.11. 10:01:02

Ez a cikk nem azért született, hogy egymást ócsároljuk....

Én általánosságban írtam. Nem akartam senkit se rábeszélni, hogy ivartalanítsa a kutyáját. Az is igaz, hogy nem olcsó mulatság. Agimánál csak pozitív véleményem volt az ivartalanítással kapcsolatban. Ez nem feltétlenül van így másoknál.

Hobbitartóknak szól, nem a tenyésztőknek. Az agresszív viselkedést lehet megoldja, de ne vegyük 100%-ra, hogy megoldja ezt a problémát.

Intizar 2013.02.16. 15:37:21

@lemezgyár: Nagyon egyetértek. Nem olcsó mulatság? Az kár. Akkor viszont vállaljon felelősséget a gazda azért, hogy a kutyája ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy senkinek sem kellő (pedig tökéletesen imádnivaló) kis korcsokat hozzon (vagy okozzon) a világra.
Másfelől meg fölháborít ez a hozzáállás, hogy drága. Akkor ne tartson kutyát, kérem. Luxus. Aki kocsit akar (szintén luxus), egy szó nélkül vállalja az igen súlyos anyagi felelősségeket (adó, biztosítás). Nekiállnak nyíni, hogy na de drága, és igazán túlzás? Lehet, de akkor is fizetnek, mint a katonatiszt.
Az kellene, hogy evidencia szinten legyen benne az emberek gondolkodásában, hogy a kutya, macska tartása FELELŐSSÉGGEL jár, közte olyan felelősséggel is, hogy ne szaporodjon az a nyomorult a világba. És hogy ez a felelősségvállalás KÖTELEZŐ. Pont. Nem jófej vagyok, ha vállalom, hanem utolsó szar alak vagyok, ha megpróbálok kibújni alóla.


süti beállítások módosítása