Egykutya

Tippek, trükkök a kutyaápolással kapcsolatban A kutyatartás nehézségei és ezek frappáns megoldásai

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • tatabike: Hülye. (2013.09.30. 20:10) Kutyát ellet egy bárány!!!
  • Intizar: @lemezgyár: Nagyon egyetértek. Nem olcsó mulatság? Az kár. Akkor viszont vállaljon felelősséget a ... (2013.02.16. 15:37) Ivartalanítsuk-e kutyánkat? I.
  • Bélabáttya (törölt): Higgye el biztos úr, csak azért ittam, mert a kutyám megigérte, hogy hazavisz, azt a macskát senki... (2013.02.14. 23:49) Kutyákat tanítanak vezetni
  • lemezgyár: Valóban fiatal vagyok . Nincs annyi tapasztalatom még. :) Tényleg csak jóindulatból írtam, nem gon... (2013.02.13. 09:35) Mérgező ételek, virágok, gyümölcsök
  • Zak: @lemezgyár: "Ágnest és másfél évvel idősebb bátyját megbíztam, hogy menjenek el a folyóhoz élő ha... (2013.02.12. 09:03) Gyermekek és kutyák

Ivartalanítsuk-e kutyánkat? II.

2013.02.08. 12:08 - lemezgyár

Címkék: ivartalanítás

Ha mégis úgy döntöt valaki, hogy szeretné ivartalanítani kutyusát, a palavet.hu honlapon találtam pár információt, hogy mire figyeljünk az ivartalanítás előtt és után.

Mikor célszerű elvégeztetni a beavatkozást?

Célszerű a műtétet 6-8 hónapos korban elvégeztetni, hogy az ivaréréssel összefüggésbe hozható viselkedésváltozások (kanok iránti agresszió, kóborlás) ne váljanak rossz szokássá.(A  szukák esetében idősebb korban is elvégezhető,sok állatorvos az első tüzelés előtti, 5-6 hónapos kor környékén történő műtétet javasolják, mivel így minimálisra csökkenthető az emlődaganatok kialakulásának esélye és biztosan megelőzhető a gennyes méhgyulladás is.)

66a0da96-070c-451e-b659-1de4ad211382.jpg

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

 Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. Amikor megérkeznek rendelőbe, a kutyát megvizsgálják, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekciót. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

Minden műtétnél vénakatétert helyeznek be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatnak be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhassanak.A műtét során a kutya herezacskóját és a heréket eltávolítják, majd a vágást két rétegben összevarrják. A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varrat önmagától felszívódik.

Szukáknál a beavatkozás altatásban történik, melynek során egy hasfali seben keresztül műtéti körülmények között eltávolítják a petefészkeket és méhet is. A sebet három rétegben zárják, a nem felszívódó bőrvarratok eltávolítására pedig a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelni:

  • Száraz, meleg helyen legyen.
  • Fontos, hogy a padlón helyezd el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.
  • Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

Amire a kutya tejes ébredéséig számíthatsz:

  • Nyüszögés
  • Remegés, nyálzás
  • Enyhe hányás, öklendezés
  • Támolygás, elesés

Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszögés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

Amire a varratszedésig oda kell figyelni:

  • A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos higított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.
  • Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedj meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

Amire a varratszedésig számíthatsz:

  • A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el hívd fel az állatorvost, hogy megbeszélhesd a további teendőket.
  • A műtéttel egy időben egy 24 órás hatású fájdalomcsillapítót adnak a kutyának. Szükséges lehet még két-három napig folytatni a fájdalomcsillapítók adagolását.

preview.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egykutya.blog.hu/api/trackback/id/tr365069278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása